Styrelse & Stadgar
Hammenhögs Friskola ek för. styrelse för läsår 2022/23:
Erik Loman
Ordförande
Christer Szakos
Kassör
Josefine Jeppsson
Ordinarie ledamot
Marie Friberger
Ordinarie ledamot
Linda Hansson
Ordinarie ledamot
Ammy Kjellsdotter Åström
Ordinarie ledamot
Emelie Sundin
Ersättare
Anna Wisaeus
Ersättare
Elisabeth Weise
Revisor
Valberedning
Jonas Nilsson och Erika Svahn
STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAMMENHÖGS FRISKOLA.
Antagna 2013-01-21. Ändrade enl. Årsmöte 2017-10-04.
- 1 Föreningens firma
Föreningens firma är Hammenhögs Friskola, ekonomisk förening.
- 2 Föreningens ändamål
Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att bedriva förskole-, fritids- och grundskoleverksamhet i Hammenhög. Medlem deltar i verksamheten genom eget arbete i medlemsmöten, arbetsgrupper och styrelsearbete.
- 3 Föreningens säte
Föreningen har sitt säte i Hammenhög i Simrishamns kommun, Skåne län.
- 4 Medlemskap
Medlem i föreningen är den som årligen betalar den medlemsavgift som föreningen fastställt samt vill verka för föreningens ändamål samt förbinder sig att följa föreningens stadgar. Föräldrar till barn vilka är inskrivna i föreningens verksamheter skall erbjudas medlemskap.
- 5 Medlemsavgifter
Medlem ska betala den medlemsavgift som årligen fastställs av årsmötet. Medlemskapet gäller läsårsvis med start och slut första juli varje år. Medlemsavgiften är lägst 100 kr.
- 6 Insats
Varje medlem ska delta i föreningen med ett insatsbelopp om lägst 300 kr. Insatsen betalas kontant när medlemskap har beviljats. En insats återbetalas endast i de fall som sägs i lagen om ekonomiska föreningar. Om fler medlemmar tillhör samma hushåll betalas en insats per hushåll.
- 7 Intagning
Föreningens verksamheter är öppna för alla barn. De urvalsprinciper som tillämpas vid fler sökande än antal platser i föreningens verksamhet är:
- Syskonförtur
- Anmälningsdatum
- Geografisk närhet
Intagning sker efter ansökan ställd till Styrelsen. Ansökan prövas av styrelsen i samråd med skolans rektor. Styrelsen äger rätt att utforma intagningsregler utifrån dessa grundprinciper.
För ianspråktagen plats i föreningens verksamheter förskola och fritidshem skall avgift erläggas. Styrelsen äger rätt att fatta beslut om avgifter till förskola och fritidshem. Fråga om intagning och villkor härför får hänskjutas till föreningsstämman.
- 8 Styrelsen
Styrelsen ska bestå av lägst fem och högst tio, ordinarie ledamöter jämte lägst en och högst fem suppleanter. Ordförande väljs på ett år, kassör väljs på ett år, minst två ordinarie ledamöter väljs på två år, minst en ordinarie ledamot väljs på ett år, minst en jämte max 5 suppleanter väljs på ett år.
Styrelsen utser inom sig vice ordförande och sekreterare. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden t o m nästa årsmöte.
- 9 Styrelsens uppgifter
Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut, handha föreningens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret.
Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om minst tre styrelseledamöter begär detta.
Styrelsen är beslutsför då minst fem personer är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening ordföranden biträder.
Styrelsen utser två ledamöter att var för sig utgöra föreningens firmatecknare.
- 10 Räkenskaper
Räkenskapsåret ska vara 07-01 – 06-30 (1 juli-30 juni).
- 11 Revisorer
Styrelsens förvaltning ska årligen granskas av på årsmötet utsedd revisor.
- 12 Årsmöte
Ordinarie årsmöte, vilket är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen före sista oktober på tid och plats som styrelsen bestämmer. Skriftlig kallelse ska avsändas per mail till alla medlemmar tidigast 30 dagar och senast 14 dagar före ordinarie årsmöte och senast 7 dagar före extra årsmöte.
Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:
- Val av ordförande och sekreterare för mötet.
- Fastställande av röstlängd för mötet.
- Val av protokolljusterare och rösträknare.
- Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
- Fastställande av dagordning.
- a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
- b) Fastställande av balans- och resultaträkning för räkenskapsåret.
- c) Beslut om disposition av resultat.
- Revisionsberättelsen för verksamhets-/räkenskapsåret.
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
- Fastställande av medlemsavgifter.
- Fastställande av ev. verksamhetsplan och behandling av budget för det kommande verksamhets- och räkenskapsåret.
- Val av ordförande i föreningen för en tid av 1 år med möjlighet till omval.
- Val av kassör i föreningen för en tid av 1 år med möjlighet till omval.
- Val av övriga styrelseledamöter samt suppleanter för en tid av 1 år med möjlighet till omval.
- Val av revisor.
- Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner.
- Övriga frågor.
Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får inte fattas om detta inte funnits med i kallelsen till mötet.
- 13 Meddelande
Meddelanden till föreningens medlemmar sker via e-post eller post till den adress som är registrerad i medlemsregistret. Samma meddelanden anslås även på skolans hemsida.
- 14 Extra årsmöte
Extra årsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner att det är nödvändigt eller när minst 1/10 av föreningens medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.
- 15 Rösträtt
Vid årsmöte har varje medlem en röst. Rösträtten är personlig och utövas genom ombud.
- 16 Beslut, omröstning och beslutsmässighet
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs, efter omröstning (votering).
Omröstning sker öppet, utom vid val där sluten omröstning ska äga rum om någon begär detta. Beslut fattas, såvida dessa stadgar ej föreskriver annat, med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder, vid val sker dock avgörandet genom lottning.
Ledamot av styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet för förvaltningsåtgärd för vilken denne är ansvarig.
Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.
- 17 Regler för ändring av stadgarna
Beslut att ändra stadgarna fattas av föreningsstämman. Beslutet är giltigt, om samtliga röstberättigade i föreningen har förenat sig om det. Beslutet är även giltigt, om det har fattats på två på varandra följande stämmor och på den senare stämman biträtts av minst två tredjedelar av de röstande. Förslag till ändring av stadgarna får ges såväl av medlem som styrelsen.
- 18 Utträde
Medlem som önskar utträda ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen.
- 19 Uteslutning
Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att den har försummat att betala beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen.
- 20. Överskott
Uppkommer överskott skall, sedan i lag föreskriven avsättning till reservfonden skett, avsättas till dispositionsfond och därutöver överföres till nästa års räkning.
- 21 Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Om föreningen upplöses ska föreningens tillgångar överlämnas till annan eller liknande verksamhet till gagn för barn och ungdomar, vilka årsmötet beslutar om. Kopia av det årsmötesprotokoll som innehåller beslut om föreningens upplösning ska därefter sändas till skattekontoret för avregistrering av föreningen.
- 22. Övrigt
I övrigt gäller reglerna i lagen 1987:667 om ekonomiska föreningar.